Skip to main content

Ons Verhaal

Otium was voor de Romeinen de levenskunst om naast het harde werken af en toe eens niets te doen. Die “vrije” tijd vonden ze voor hun welzijn en het toelaten van nieuwe inzichten cruciaal. Op een voor ons bijzonder moment vonden we deze levenswijsheid in het Erasmushuis te Anderlecht en het paste als gegoten: we werken graag maar kunnen even snel genieten van de momenten waar niets moet en alles kan.

In 2018 namen we de tijd om ons voedselbos te ontwerpen met vooral het boek en de methodiek van Martin Crawford als leidraad. In november 2018 werd de houtkant aangeplant, gevolgd door het graven van een swale op ons hellend terrein. De jaren daarna volgden de bomen, gevolgd door de andere lagen (struiken, kruiden). Zo blijven we met aandacht voor wat de natuur ons vertelt en geïnspireerd door nieuwe inzichten stukje per stukje verder ontwikkelen.

Ruimte voor experiment en bloemenpracht

Ons terrein is ongeveer 1 hectare groot en bestaat uit 3 delen. In het voedselbos (60 are) vind je heel wat plantensoorten waaronder fruit- en notenbomen, alsook kleinfruit, wilde bloemen, kruiden… en vooral steeds meer leven op en in de bodem. In de ‘akker’ telen we snijbloemen en experimenteren we ook met doorlevende groenten en granen. Het derde deel wordt een permatuin en zal na verdere verbouwingen worden aangelegd. 

Onze achtergrond

In 2023 verhuisden we met ons gezin naar Ossel. Tot dan leefden we in onze geboortestad Brussel. Permacultuur kwam eerst al reizend, daarna via cursussen en bezoeken in ons leven. Belangrijk was en is nog steeds de link met Bois-le-Comte (Orval) waar het Oost-West Centrum cursussen organiseert. De eerste halte daar was een kruidenjaarcursus bij Katrien Cockuyt, gevolgd door een Permaculture Design Course bij Bert Dhondt (Voedelbos Nokere). Ook bij Wouter Van Eck in Nederland en Martin Crawford in Engeland kregen we bijkomende inzichten en konden we gepassioneerde pioniers aan het werk zien.

Voor de bloemen was de kennis en kunde van Yo De Beule (Achillea) belangrijk, alsook de methodische aanpak van Erin Benzakein (Floret Flowers). Wanneer het past, scholen we ons steeds bij en blijven we andere projecten bezoeken. De grootste leerschool is nu ons eigen project, de plek waar we steeds beter begrijpen hoe het vooral de natuur is die met ons aan het ontwerpen is en daar zijn we enorm dankbaar voor.

Partners

We zijn in de eerste plaats al onze vrienden en familie dankbaar die ons helpen om onze droom waar te maken. Daarnaast zijn er de vele pioniers op wiens werk we kunnen verder bouwen. Toen permacultuur op ons pad kwam, was het niet nieuw maar in België nog niet zo aanwezig. Vandaag zijn er steeds meer projecten en mensen die permacultuur naar een nieuwe fase dragen. Dat stemt ons hoopvol en maakt ons blij.

Een bijzondere vermelding gaat naar het project ‘The Herbal Brewery‘ waar Tom en Nele uit Meise het besluit hebben genomen om hun schouders te zetten in het verwerken en vermarkten van de productie uit verschillende voedselbossen, waaronder ook het onze.

“When in doubt, choose Vanilla

Bezoek Otium

In ons aanbod vind je al onze cursussen. Wil je graag met vrienden of familie onze plek bezoeken? Dat kan. Stuur ons een mailtje en dan spreken we verder af.