Sociale permacultuur
Permacultuur is als ontwerpmethode stevig geworteld in drie ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en een eerlijk deel voor iedereen. Een consistent geheel aan ontwerptools biedt jou vervolgens de kans, om op de schaal die jou het beste past, je eigen stukje voedselnatuur te ontwerpen. Maar er is meer. Je kan de methodiek ook gebruiken om je eigen persoonlijke leven meer veerkracht te geven of groepsprocessen in goede banen te leiden en dynamisch te houden. In deze 2-daagse cursus gebruiken we beide invalshoeken. We nemen jullie mee in het voedselbos en gaan er actief observeren. We kijken hoe het ontwerp opgebouwd is, hoe de natuur daar mee aan de slag gaat en welke rol wij daarin vervolgens kunnen spelen. Die ervaringen nemen we mee in de opmaak van een sociaal ontwerp waarmee je in je eigen leven aan de slag gaat.
Praktisch
De cursus bestaat uit 2 zaterdagen met daartussen een online moment(um).
We ontvangen jullie op zaterdag (28 september en 19 oktober) graag vanaf 9u. Starten doen we om 9u30, eindigen om 16u30 maar je kan gerust nog wat blijven napraten. Neem zelf je eten mee alsook aangepaste buitenkledij. De cursus gaat buiten door, ook voor het theoretische deel (wel overdekt). Neem dus gerust iets extra mee als je snel koud hebt.
Het onlinemoment gaat door op zaterdag 5 oktober om 20u (voorzie ongeveer een uur).
We hebben niet veel parking (2 wagens) dus je kan best je auto op de Brusselse Steenweg achterlaten en van daar te voet te komen (5 minuutjes stappen). Fietsen kunnen hier uiteraard zo binnenrijden.
Wat je mag verwachten
- Een fijne combinatie van permacultuur als ontwerp methodiek voor voedselnatuur en je persoonlijke leven
- Alle handvaten die je nodig hebt om achteraf zowel individueeel als met de groep aan de slag te gaan
- Een gevarieerde aanpak tussen theorie en praktijk
- Een online tussenmoment om je gaande te houden
- Een bundeltje met de essentie om later naar terug te grijpen
Jan Pille
Rond de eeuwwisseling werd ik al reizend en werkend als vrijwilliger op verschillende boerderijen door het permacultuurvirus besmet. Na het volgen van verschillende cursussen in binnen- en buitenland (Katrien Cockuyt, Bert Dhondt, Wouter Van Eck, Martin Crawford…) en na een klein decennium actief te zijn als projectleider van kinderboerderij het Neerhof in Dilbeek ging ik samen met mijn vrouw Elke het avontuur aan om een eigen permacultuurproject uit de bodem te laten rijzen. Onze droomplek vonden we in het jaar 2017 in Ossel (Merchtem) en na een boeiend leven in onze geliefde geboortestad Brussel wonen we nu op de plek die we dag na dag vormgeven en waar we er vooral steeds beter in slagen om de natuur ons te laten leiden. Naast cursus geven in het mooie Bois-le-comte (Orval) biedt Otium nu ook de kans om de ervaringen van ons jong en groeiend permacultuurproject te delen met jong en oud.
Naast mijn werk thuis, trek ik als werknemer van Leefmilieu Brussel ook mee aan de kar van de Good Food strategie, een engagement van de hoofdstad om haar voedselsysteem te laten evolueren volgens agro-ecologische principes.
Koen de Leeuw
Koen (1975) studeerde fotografie en ging daarbij op zoek naar het vastleggen van de contrasten tussen mens en natuur. Zijn professionele leven speelt zich vervolgens af in organisaties die zich richten op sociale cohesie en gemeenschapsontwikkeling, vaak in het diverse Brussel : Beursschouwburg, Globe Aroma, Micro-marché, Nuit Blanche, Steinerschool Brussel, D’Broej en Het Groen en Blauw Huis.
Vandaag verdiept hij zich als coördinator van Het Groen en Blauw Huis (Anderlecht) in de Permacultuur. Hij raakte gefascineerd door deze holistische benadering en ziet hoe deze principes kunnen worden toegepast op sociale structuren. De boeken van Looby Macnamara en een cursus rond Cultural Emergence trekken hem aan tot het Social Designing. Hierbij worden de principes van de Permacultuur gebruikt om sociale patronen te herkennen en vorm te geven. Sindsdien ontwikkelt hij zijn ‘Inner-designer” en probeert hij anderen te helpen in het ontwikkelen van Social Designs. Deze ontwikkeling kan gebeuren op verschillende niveaus ; van puur persoonlijk over kleine groepen naar hele samenlevingen.
Vanaf 2024 geeft Koen voor het eerst les in sociale permacultuur. Zijn lessen worden doordrenkt van zijn eigen ervaringen en inzichten, en hij tracht zijn studenten te inspireren om zowel ecologische als sociale duurzaamheid na te streven. Tijdens deze opleiding deelt hij zijn kennis over hoe permacultuur kan worden gebruikt om sociale systemen te verbeteren en gemeenschappen veerkrachtiger en rechtvaardiger te maken.