Skip to main content

Kennismaking permacultuur

Tijdens deze halve dag nemen we jou mee in de verschillende delen van ons project en laten we je ervaringsgewijs kennis maken met de visie en praktijk van permacultuur. We staan stil bij het ontwerp en de technieken die we gebruiken, maken kennis met de verschillende planten en hun functies, bekijken en betasten de bodem en laten jou ook eens een zeis hanteren, één van onze favoriete werkinstrumenten.

Deze kennismaking is er voor iedereen, ook al heb je geen of weinig ervaring permacultuur. Maar ook als je wel al wat ervaring hebt, valt er zowel van onze successen als ons falen altijd wat te leren. Ideaal voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe natuur en voedselproductie hand in hand kunnen gaan en hoe de methode van de permacultuur jou daarin kan begeleiden.

Praktisch

We blijven niet binnen en dus voorzie je best aangepaste kledij en schoeisel. Jullie zijn welkom vanaf 13u voor koffie, thee en een sapje. Om 13u30 starten we met de kennismaking. Vanaf 17u laten we jullie gaan, maar een beetje blijven hangen is uiteraard geen probleem.

We hebben niet veel parking (2 wagens) dus je kan best je auto op de Brusselse Steenweg achterlaten en van daar te voet te komen (5 minuutjes stappen). Fietsen kunnen hier uiteraard zo binnenrijden.

Volgende datum:

Zaterdag 12 oktober

Wat je mag verwachten

  • Geen saaie academische uitleg maar een ervaringsgerichte onderdompeling in een project in volle ontwikkeling.
  • Een basisinzicht in de methodische aanpak die permacultuur is. Je gaat gegarandeerd naar huis met goesting om zelf (nog meer) aan de slag te gaan.
  • Afhankelijk van wat het seizoen te bieden heeft, proeven we van wat het voedselbos ons te bieden heeft.
  • Omdat we zelf van boeken houden, voorzien we ook een moment om met jou door onze collectie te gaan
  • Een klein bundeltje met informatie en handige links en adressen voor je verdere avontuur.
Kennismaking Permacultuur
No payment items has been selected yet

Jan Pille

Lesgever

Rond de eeuwwisseling werd ik al reizend en werkend als vrijwilliger op verschillende boerderijen door het permacultuurvirus besmet. Na het volgen van verschillende cursussen in binnen- en buitenland (Katrien Cockuyt, Bert Dhondt, Wouter Van Eck, Martin Crawford…) en na een klein decennium actief te zijn als projectleider van kinderboerderij het Neerhof in Dilbeek ging ik samen met mijn vrouw Elke het avontuur aan om een eigen permacultuurproject uit de bodem te laten rijzen. Onze droomplek vonden we in het jaar 2017 in Ossel (Merchtem) en na een boeiend leven in onze geliefde geboortestad Brussel wonen we nu op de plek die we dag na dag vormgeven en waar we er vooral steeds beter in slagen om de natuur ons te laten leiden. Naast cursus geven in het mooie Bois-le-comte (Orval) biedt Otium nu ook de kans om de ervaringen van ons jong en groeiend permacultuurproject te delen met jong en oud. 

Naast mijn werk thuis, trek ik als werknemer van Leefmilieu Brussel ook mee aan de kar van de Good Food strategie, een engagement van de hoofdstad om haar voedselsysteem te laten evolueren volgens agro-ecologische principes.